Inteligentné kamery zachytili vlámanie. A zachránili môj dom

Stalo sa to v pondelok poobede keď som bol v práci. Video zvonček Ring hlásil pohyb pri vchodových dverách môjho domu v meste Phoenix (kde žijem). Hovorím si, že to bude asi susedova čierna mačka, ktorá sa zvykne len tak prechádzať po plote a občas sa aj vyvaľuje na mojom priedomí. Lenže potom mi napadlo — je 13:47 poobede a teplota vonku je 40 C. V takomto teple som túto mačku vonku nikdy nevidel!

Takže vyťahujem telefón z vrecka, aby som sa pozrel, kto tam v skutočnosti je. Vidím muža, ktorý vyzerá ako doručovateľ balíkov. Ale v rukách drží veľký záhradný rýľ. Dobre, takže to bude záhradník, ktorý sa pomýlil a prišiel k nesprávnemu domu. To sa občas stáva.

Keď ale vidím ako vchádza na pozemok cez bránu v plote, začnem byť trochu nervózny. Prečo tam ide? Rýchlo prepínam na telefóne pohľad z vonku na bezpečnostný systém Canary, ktorý je vnútri domu. A nemôžem uveriť čo tam vidím! Chlapík sa prechádza po mojej obývačke akoby bol u seba doma.

V momente spúšťam Canary alarm a ten funguje presne ako má. Hlučná siréna vystraší zlodeja natoľko, že sa hneď chystá na odchod. Ešte predtým ale stihne prehľadať kuchynskú linku, či tam nie je niečo hodnotné. Vďaka jeho chamtivosti na zľavové kartičky (Tesco Club Card) a zopár kľúčov, je jeho tvár zaznamenaná na kameru v perfektnom detaile. Polícia mesta Phoenix už má tieto video nahrávky a rovnako tak aj detailné fotografie vlámačovej tváre.

Hoci mám k systémom ako je Wink, Ring a Canary zopár malých výhrad, v tomto prípade dokázali svoju opodstatnenosť a fungovali jednoducho dobre. Pozrite ako sa Canary siréna okamžite spustila. Pozoruhodné je tiež rýchle zvýšenie teploty v obývačke, potom čo boli rozbité dvere. Arizonské teplo sa šíri rýchlo!

Naša štvrť v severnom Phoenixe bývala vždy kľudná. Život tu plynul pomaly a veľa sa tu toho nedialo. Vychytávky do inteligentného domu, ako sú senzory, spínače, zámky a kamery, to všetko som inštaloval len ako malý bočný projekt pre zábavu. Niekedy to fungovalo dobre, niekedy menej dobre, ale vždy s tým bolo kopec srandy. Neočakával som, že jedného dňa sa to stane pre mňa takto užitočné.

Vidím už aj zopár zlepšovákov, ktorými by sa dali dané systémy vylepšiť. Rád svoje myšlienky otestujem a zverejním, ale momentálne musím ako prvé zavolať do poisťovne a tiež upratať tento bordel.