Ukradnutý telefón a pátranie

Pred pár dňami sa mi stala menšia nepríjemnosť. Išiel som si na benzínovú pumpu kúpiť k večeri fľašu mlieka. Ako som platil, zabudol som pri pokladni svoj telefón. Svoj omyl som zistil pár minút nato, ale keď som sa tam vrátil, telefón tam už nebol. Zobrala mi ho jedna americká slečna, ktorú touto cestou pozdravujem.

Všetko je zachytené na videu z priemyselnej kamery, ktoré si môžete pozrieť.

Pracovník na pumpe, s ktorým som sa rozprával hovoril, že žiadny telefón pri pokladni nevidel. V podstate ani neklamal, lebo na videu vidno, že okolo neho prešiel iba raz. Hneď nato na benzínku prišla teta, ktorá mi ho ukradla. Bola to proste zlá zhoda okolností. Ak by prišla teta neskôr, určite by si ho dovtedy všimol a odložil.

Samozrejme prvé čo ma napadlo bolo zavolať na svoje číslo. Nedovolal som sa. Telefonáty boli pravidelne rušené. Skúšal som to vytrvalo, ale stále ma vypínala. Dáva to zmysel? Predsa keď niekto ukradne telefón, prvá vec, ktorú urobí je, že ho vypne. Aby deaktioval trackovacie softvéry a pod. Aby nebol vystopovateľný.

Teta nielenže nevedela telefón vypnúť, nevedela vypnúť ani len jeho zvonenie. Okolo polnoci išla zrejme spať, ale ja som pravidelne vytrvalo volal v 5, 10 alebo 20 minútových intervaloch. Vždy bolo volanie zrušené, vždy po odlišnej dĺžke zvonenia. Predpokladám, že okolo tretej alebo štvrtej v noci už aj spala, ale moje volanie ju vždy zobudilo. Skvelá noc za nami:)

Samozrejme to, že telefón nebol vypnutý mi stále dávalo teoretickú šancu získať ho späť. Cez SMS správy som posielal ponuky na odkúpenie, začal som na $100 a postupne ponuku zvyšoval až na $400. Nový telefón stojí okolo $250. Bohužial som v tej chvíli ešte nevedel, kto mi telefón zobral a ani to, že je to nie veľmi bystrý človek, ktorý by mi možno aj rád odpísal, len keby vedel ako. Moje ponuky teda ostali nevyslyšané, nadránom došla baterka & party was over!

Polícia

Skúšal som tiež volať na políciu. So žiadosťou o radu. Boli milí, krásne ma ľutovali, ale normálnej rady som sa od nich nedočkal. Nevedeli mi poradiť ani len to, či si mám deaktivovať SIM kartu. Totiž ako bol telefón stále zapnutý, stále mi to dávalo nejakú šancu. Deaktivácia SIM karty by znamenala koniec komunikácie s mojim telefónom.

Ďalšie prekvapenie nastalo keď som sa dozvedel, že nahlasovanie takýchto prípadov prebieha online. Nie, policajti nechodia riešiť ukradnuté telefóniky; nato nemajú čas. Všetko si pekne vyklikáte na webe a oni vám potom odpíšu či a ako sa tým budú zaoberať.

Tiež mi bolo poradené, že keď chcem aby to riešili, mám si zadovážiť nejaké dôkazy. Benzínová pumpa je súkromný majetok a polícia nemá dosah nato, či odovzdajú alebo neodovzdajú kamerový záznam. Je to ich rozhodnutie a neexistuje sila na tomto svete, ktorá by ich prinútila záznam odovzdať. Ja som mal šťastie, lebo vedúci na benzínke mi všetko pekne pripravil a napálil na CD. Za odmenu dostal fľašu francúzkeho cabernetu.

Ráno, po dvojnásobnom uistení, že disponujem danou nahrávkou, mi poslali domov milého príslušníka, aby si CD prevzal. Vyplnil o tom kopu lajstrov, CD zobral a pakoval sa preč. Chcel som sa ho spýtať či a ako to budú riešiť. Máte softvér na rozpoznávanie tvárí? Pozrel na mňa akoby to počul prvýkrát v živote. Zašomral niečo v zmysle, že oni nie, ale FBI má. Tak teda FBI bude riešiť môj prípad, spýtal som sa úprimne. Jeho úškrn bol veľavravný. Ešte som mu kričal niečo o tom, že veď u nás na Slovensku dávaju CSI: Miami a CSI: Las Vegas a tam také veci robia bežne, ale to už ma veľmi nevnímal. Hm, asi nepozerá televíziu :-)

Pátranie

Takže iné ako pátranie na vlastnú päsť mi neostáva. Začal som týmto:

http://phoenix.craigslist.org/nph/wan/3725628497.html

Ďalej mi bolo poradené, že ľudia sú tak blbí, a môžu sa kľudne vrátiť na miesto činu, ak tam zvyknú pravidelne chodiť. Takže sa tam možno ešte stretneme. Zoči voči. Potom zoberiem spravodlivosť do vlastných rúk…

Tiež som povytláčal plagáty s fotkou a textom v zmysle WANTED: This Bitch! Ponavštevoval nejaké obchody s mobilnými telefónmi, sledujem pravidelne inzeráty. Možno sa mi ho ešte podarí získať. Alebo si kúpim ajfónik a budem sa hanbiť pred celým svetom.